Nieuws en exposities

November 2022: Kunstmaand Ameland

expositielocatie Mieke de Waal tijdens Kunstmaand Ameland 2022

Kunstmaand Ameland is een internationaal cultureel hoogtepunt met een deeltentoonstellingen op ongeveer 40 locaties over het hele eiland. Gedurende de maand november exposeren zo’n 75 professionele kunstenaars uit o.a. Scandinavië, Duitsland en Nederland hun werk in de inspirerende eilander omgeving. In een natuurlijke setting van helder en zonnig of soms mystiek en mistig waddenweer, is het dwalen en genieten van de getoonde kunst op het eiland.

Tijdens Kunstmaand Ameland zijn er ‘s avonds ook voorstellingen, filmavonden, literaire avonden en concerten. Er is een programmaboekje.

  • Waar: Startpunt route: Galerie November, Bureweg 2, 9163 KE Nes (in de VVV)
  • Wanneer: 2 t/m 30 november 2022
  • Open: op dinsdag t/m zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur; op zondag van 12.00 tot 17.00 uur
  • Extra informatie: www.kunstmaandameland.com

De Vermaning, Ameland - waterwerken in het kerkje

Artistiek leider van Kunstmaand Ameland 2022 is Renee Korbee. Zij nodigde me uit om mee te doen. Ze stelde een fraaie historische locatie beschikbaar: De Vermaning. Dit is het oudste Doopsgezinde kerkje van Ameland, met bijzondere authentieke elementen. Wanneer het eeuwenoude kerkje precies is gebouwd is niet bekend. Mogelijk is het van oorsprong een boerderij.

Vanwege het feit dat Ameland een eiland is dat leeft met de zee koos ik voor kunstwerken die iets met water te maken hebben. Ze variëren van de hallucinerende fotowerken van vijvers en meertjes (‘Bespiegelingen’), tot de monumentale kimono ‘Ocean Blues’.

Waar: Kerkje De Vermaning, Vermaningspad 1 (voetpad op loopafstand van het centrum van Nes), Nes

Stroomhuis Neerrijnen - De Oversteek 2.0

Deel_van_installatie_Headlines_van_Mieke_de_Waal

In november beleeft De Oversteek haar tweede editie. In de voorstelling vindt nog steeds een cross over plaats tussen klassieke muziek, lichte muziek en beeldende kunst. Dit keer zijn het zowel mijn ‘portretten van een innerlijk’, als een aantal op krantenfoto’s geïnspireerde ‘Headlines’ die voor de beeldende input zorgen.

  • Met: Esther Putter (klassiek sopraan); Mieke Kuyper (zangeres poëtische songs); Abel Bakema (paino en zang); Huub Baijens (spreekstalmeester); ondergetekende.
  • Waar: Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, Neerijnen 
  • Wanneer: zondag 20 november, 15.00 uur
  • Entree: 15 euro, incl. drankje
  • Reserveren: via www.stroomhuisneerijnen.nl

Video van 'portretten van een innerlijk'

Corona 15 - Mieke de Waal - Portretten

Boris Braak filmde in mijn atelier – bij muziek van Cuby & the Blizzards – deze sfeervolle impressie van de ‘portretten van een innerlijk’ die ik sinds het begin van de corona-tijd schilderde.

'Bespiegelingen'

The sky is the limit - fotografie - Mieke de Waal
Geluksbrenger - fotografie - Mieke de Waal
Drama - fotografie - Mieke de Waal

Soms moet je de zinnen verzetten. Ik verlies me dan graag in de schoonheid van de natuur. Op basis van mijn waterfoto’s maak ik fotowerken waarin je binnenshuis de oneindigheid kunt voelen.

Hierboven drie van deze ‘Bespiegelingen’: The sky is the limitGeluksbrenger, en Drama. De fotowerken zijn afgedrukt op aluminium of op kristalhelder acrylglas met gepolijste randen. Maat: 60 x 80 cm. Prijs: 475 euro per stuk. 
Zie ook www.dutchwaterart.com 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief - Mieke de Waal

Het fijne van een nieuwsbrief is dat je hem gewoon in je mail krijgt, en je op de hoogte blijft zonder zelf actief op zoek te gaan. Je leest er over de tentoonstellingen die op stapel staan, nieuw werk, leuke weetjes, soms een tip. Een paar keer per jaar verstuur ik de nieuwsbrief naar mensen die hebben laten weten graag op de hoogte te blijven. Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor de nieuwsbrief.

Sets kaarten

Set kaarten - Mieke de Waal
Set kaarten - Mieke de Waal

Er is een nieuwe set kaarten: met afbeeldingen van werken die de reislust wekken. De kaarten zijn extra groot (21×15 cm en 15×15 cm). Prijs per set van 9 kaarten: 10 euro (ex verzendkosten).
Ook de eerste kaarten – vooral over het lichaam – zijn nog beschikbaar. Al deze werken werden gefotografeerd door Ben Deiman en tentoongesteld in Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden. Deze sets van 12 kaarten (van 10 x 15 cm) kosten ook een tientje (plus eventuele verzendkosten).
Stuur me een mailtje en de kaarten komen naar je toe.

Video over Afrikaanse invloeden

Mieke koopt stoffen in Kampala

In 2017 en 2018 maakte ik schitterende reizen in Oeganda, Namibië en Botswana. Ik deed er inspiratie op en kwam met tassen vol materiaal terug. Journalist Boris Braak filmde me in het atelier, temidden van de stoffen waarmee ik aan het werk was. Hij maakte een mooie video over de Afrikaanse invloeden in mijn kunst.

Video uit Siebold Museum in Würzburg, Duitsland

Sieboldmuseum Wurzburg - Mieke de Waal

In het Siebold Museum in het Duitse Würzburg had ik najaar 2016 een solo-tentoonstelling met mijn op de kimono geïnspireerde soft sculptures. Bekijk in een paar minuten deze video-impressie: https://youtu.be/odlBkkIkaM8 . Of lees het artikel uit de Main Post.

Korte film over tentoonstelling in SieboldHuis Leiden

Uitnodiging Sieboldhuis - Mieke de Waal

Ook van de tentoonstelling BinnensteBuiten; Kimono’s van Mieke de Waal in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is een video te bekijken. Klik HIER om de dromerige impressie te zien die Boris Braak maakte van de tentoonstelling (en vergeet niet het geluid aan te zetten!).

Meer informatie is ook nog te vinden op de website van Japanmuseum SieboldHuis. Zie verder de fraaie pagina die het Leidsch Dagblad aan de tentoonstelling wijdde.